projektit:tinausliemi

Käyttö

Prosessi tehdään valmiille piirilevylle, joko ennen tai jälkeen juotteenestopinnoitteen.

  1. Puhdista piirilevy hyvin
    • Piirilevyn pintojen tulee olla tasaiset ja rasvattomat
  2. Sekoita tinauslientä varovasti piirilevyn avulla (ÄLÄ ROISKI!)
  3. Anna piirilevyn olla liemessä muutama minuutti ja tarkasta pinnan tasainen kertyminen
    • Voit käyttää tasoitukseen teräsvillaa, muista huudella levy ennen ja jälkeen teräsvillan
  4. Kun pinta on valmis, huuhtele piirilevy kylmällä vedellä ja pese sitten lämpimällä vedellä sormin kevyesti hangaten

Jos piirilevy ei mahdu astiaan, siirrä liemi väliaikaisesti puhtaaseen astiaan.

MUISTA SULKEA ASTIA HUOLELLISESTI KÄYTÖN JÄLKEEN

Valmistus

Raaka-aineet
  • Tinasuola
    • Suolahappo
      • Laitokselta 30% - 33%, samaa tavaraa kuin syövytysprosessissa
    • Puhdas tina (fluksiton 97-100% Sn[Cu]-juotostina)
      • Testattu toimivaksi ainakin Sn97/Cu3 juotostinalla IKHlta
  • Tiourea (Thiourea SC(NH2)2, CAS 62-56-6)
    • Tämän hankkiminen onnistui (vuonna 2018) ebaystä melko edullisesti
  • Rikkihappo
    • Akkuhappoa
  • Tislattu vesi
    • Akkuvesi tai vastaava
Seossuhteet
  • Tinasuola 3.8g/litra
    • 1g/10ml tinaa/suolahappoa
  • Tiourea 49.5g/litra
  • Rikkihappo 12ml/litra
Ohje
  1. Valmista tinasuola sekoittamalla pieneksi paloiteltua tinaa suolahapon joukkoon.
    • Sekoitussuhde 1 gramma tinaa 10ml suolahappoa (30%) kohden.
    • Paloittele ensin tinaa haluttu määrä ja laita se keitinlasiin
    • Mittaa suolahappoa keitinlasiin (ei keitinlasin asteikolla) oikea määrä
    • Prosessin nopeuttamiseksi nosta liuoksen lämpötilaa keitinlevyllä ~40 asteeseen ja sekoita rauhallisesti magneettisekoittajalla
    • Tämä vaihe kestää määrästä riippuen tunneista vuorokauteen.
    • Pinnalle kerääntyy kiinteät liukenemattomat epäpuhtaudet ja hapettunut tina (ei sovellu prosessiin) jää liuoksen pohjalle.
  2. asd

Triviaa tjsp

  • Prosessi otettiin käyttöön vuonna 2018 macroxin löytämän ohjeen mukaisesti.
  • projektit/tinausliemi.txt
  • Viimeksi muutettu: 2019/09/18 20:31
  • (ulkoinen muokkaus)