Tinausliemi

Käyttö

Prosessi tehdään valmiille piirilevylle, joko ennen tai jälkeen juotteenestopinnoitteen.

  1. Puhdista piirilevy hyvin
    • Piirilevyn pintojen tulee olla tasaiset ja rasvattomat
  2. Sekoita tinauslientä varovasti piirilevyn avulla (ÄLÄ ROISKI!)
  3. Anna piirilevyn olla liemessä muutama minuutti ja tarkasta pinnan tasainen kertyminen
    • Voit käyttää tasoitukseen teräsvillaa, muista huudella levy ennen ja jälkeen teräsvillan
  4. Kun pinta on valmis, huuhtele piirilevy kylmällä vedellä ja pese sitten lämpimällä vedellä sormin kevyesti hangaten

Jos piirilevy ei mahdu astiaan, siirrä liemi väliaikaisesti puhtaaseen astiaan.

MUISTA SULKEA ASTIA HUOLELLISESTI KÄYTÖN JÄLKEEN

Valmistus

Raaka-aineet
  • Tinasuola
    • Suolahappo
      • Laitokselta 30% - 33%, samaa tavaraa kuin syövytysprosessissa
    • Puhdas tina (fluksiton 97-100% Sn[Cu]-juotostina)
      • Testattu toimivaksi ainakin Sn97/Cu3 juotostinalla IKHlta
  • Tiourea (Thiourea SC(NH2)2, CAS 62-56-6)
    • Tämän hankkiminen onnistui (vuonna 2018) ebaystä (Puola) melko edullisesti
  • Rikkihappo
    • Akkuhappoa
  • Tislattu vesi
    • Akkuvesi tai vastaava
Seossuhteet
  • Tinasuola 3.8g/litra
    • 1g/10ml tinaa/suolahappoa
  • Tiourea 49.5g-50g/litra (5g/100ml)
  • Rikkihappo 12ml/litra
Ohje
  1. Valmista tinasuola sekoittamalla pieneksi paloiteltua tinaa suolahapon joukkoon.
    • Sekoitussuhde 1 gramma tinaa 10ml suolahappoa (30%) kohden.
    • Paloittele ensin tinaa haluttu määrä ja laita se keitinlasiin
    • Mittaa suolahappoa keitinlasiin (ei keitinlasin asteikolla) oikea määrä
    • Prosessin nopeuttamiseksi nosta liuoksen lämpötilaa keitinlevyllä ~40 asteeseen ja sekoita rauhallisesti magneettisekoittajalla
    • Tämä vaihe kestää määrästä riippuen tunneista vuorokauteen.
    • Pinnalle kerääntyy kiinteät liukenemattomat epäpuhtaudet ja hapettunut tina (ei sovellu prosessiin) jää liuoksen pohjalle.
    • Liuoksesta voi erottaa ylimääräisen suolahapon lämmittämällä liosta keittolevyllä (80 astetta).
  2. Annostele tioureaa tislattuun veteen 5g/100ml, vettä tarvitsee suunnilleen 100ml per 1 gramma käytettyä tinaa.
    • Tiourea liukenee lämpimään veteen suhteellisen nopeasti
  3. Lisää tiourea-liokseen rikkihappoa 1g/100ml. (Ensin vesi sitten happo!)
    • Sekoita liuosta esim magneettisekoittajalla.
  4. Lisää tinasuola tiourea-liuokseen.
    • Jatka sekoittamista.
    • Kun tinausliemi on valmis, liemessä voi olla valkoista sakkaa tinasuolan määrästä riippuen. Tämä ei haittaa toimintaa, vaan toimii puskurina liuoksen käyttöiän puolesta.
    • Sakka voidaan halutessa kirkastaa lämmittämällä lientä keittolevyllä samalla sekoittaen magneettisekoittajalla.
  5. Liemi on valmis.

Triviaa tjsp

  • Prosessi otettiin käyttöön vuonna 2018 macroxin löytämän ohjeen mukaisesti.
  • Valmiin nesteen pH on noin 1-2.
 
projektit/tinausliemi.txt · Last modified: 2019/09/19 20:21 by deffener
 
Except where otherwise noted, content on this wiki is licensed under the following license:CC Attribution-Noncommercial-Share Alike 3.0 Unported
Recent changes RSS feed Donate Powered by PHP Valid XHTML 1.0 Valid CSS Driven by DokuWiki