ohjeita:ic-audiopaeaetevahvistin

Erot

Tämä näyttää erot valitun ja nykyisen version kesken tästä sivusta.

Linkki vertailunäkymään

ohjeita:ic-audiopaeaetevahvistin [2009/10/24 14:04]
ohjeita:ic-audiopaeaetevahvistin [2009/10/24 14:05] (nykyinen)
Rivi 1: Rivi 1:
 +Muutamilla valmistajilla,​ kuten National Semiconductorilla,​ Philipsillä ja ST:llä on valmiita audiopäätevahvistimia yhden piirin sovelluksina. Monet näistä on valmistettu muiden laitteiden komponenteiksi (esim. radiovastaanottimet,​ autostereot),​ mutta osa niistä on moitteettomia jopa äänentoistovahvistimiksi vaativampaankin käyttöön. Moni kotiteatterivalmistaja ja audiohopo on erityisen mieltynyt LM3886 -piiriin, joten sen voisi olettaa täyttävän sekä teknillisesti että hengellisesti audiolaitteita harrastavien henkilöiden tarpeet.
 +
 +Monasti päätevahvistimen rakentaminen erilliskomponenteista on kuitenkin opettavaisempaa kuin valmiin piirin käyttö, ja joskus valmiin vahvistin-IC:​n ominaisuudet eivät täytä suunniteltavalle laitteelle asetettuja vaatimuksia. Jos tarkoitus on tuottaa äänekäs purkki pienellä vaivalla, köykäisemmätkin vahvistinpiirit ovat sen sijaan sangen näppärä ja edullinen tapa saavuttaa toivottu tulos.
 +
 +===== LM1875 ja LM3886 =====
 +Kaksi suosittua Nationalin valmistamaa päätevahvistinkomponenttia. Jos hankit näitä, hanki mieluiten jonkin luotettavan tukkurin kautta, sillä ko. piirit ovat suosittuja väärennöskohteita. Näiden piirien datalehdissä on suhteellisen hyvät esimerkkikytkennät ja suunnitteluohjeet,​ joita kannattaa lukea ja noudattaa ellei ole hyvää syytä niistä poikkeamiseen.
 +
 +Monella valmistajalla on nykyään vastaavia piirejä 8-4 ohm kuormille käytettäväksi,​ käyttöjännitealueen ollessa +/- 20-40V, joten sinänsä ei ole tarvetta tyytyä vain näihin kahteen esimerkkiin vaikkakin ne vaikuttavat olevan eniten esillä olleet piirit suorituskykynsä ja saatavuutensa puolesta.
 +
 +===== TDA2003 ja kumppanit =====
 +Toinen suuri luokka päätevahvistinpiireissä on suunniteltu käytettäväksi 12-15V käyttöjännitteillä autostereoissa. Joistain useamman kanavan päätevahvistimista löytyy sekä siltakytkettyjä että stereoversioita,​ joten osia hankkiessa kannattaa tarkistaa että kyseessä on haluttu komponentti. Nämä päätteet on suunniteltu ajamaan matalaimpedanssisia kaiuttimia, monasti 4 ohm tai alle aina 1 ohmiin asti. Datalehdestä selviää esimerkkikytkennän myötä erotuskondensaattorin tarve, monen autokäyttöön speksatun piirin ollessa suunniteltu yksipuoliselle käyttöjännitteelle.
 +
 +===== Yleisimmät pörinän syyt =====
 +Rakennettaessa tällaisia vahvistimia saattaa näennäinen yksinkertaisuus yllättää rakentajan laitetta päällekytkettäessä,​ varsinkin jos valmistaja ei piirrä olennaisia oheiskomponentteja esimerkkikytkentöihin. Mikäli ilman signaalia ja kuormaa laitteen lepovirta ylittää dekadilla tai muuten vaan reilusti datalehdessä mainitun arvon, on syytä sammuttaa virtalähde ja alkaa tutkia kytkistä.
 +
 +Takaisinkytkennästä pitäisi yleensä löytyä degenerointikondensaattori,​ ts. takaisinkytkennän tulisi olla suurempi korkeilla taajuuksilla. Valmistaja on yleensä ilmoittanut käyttökelpoisen taajuuskaistan,​ ja jos kyseessä on halvempi piiri kannattaa tuota taajuuskaistaa kunnioittaa ja laskea piirin vahvistus alle yhteen tuon kaistan ulkopuolella. Tämä tapahtuu yleensä kondensaattorilla takaisinkytkentävastuksen yli tai monimutkaisemmalla RC-kytkennällä. Katso: [[sanakirja:​kompensointi|Kompensointi]].
 +
 +Toinen merkittävä pörinän syy voi olla poikkeaminen tähtimaadoituksesta. Kaiuttimen paluujohdon tulisi kytkeytyä virtalähteen maahan eikä vahvistinpiirin maahan (poikkeuksena tietysti siltaankytketyt vahvistimet).
 +
 +Kolmas vaihtoehto voi olla riittämätön tai liian suuri kapasitanssi komponentin jaloilla. Virransyöttö tulisi olla ohitettuna pieni-impedanssisilla kondensaattoreilla kuten keraamisilla tai polyesterikondensaattoreilla (riittävällä jännitteenkestolla) ja vahvistimesta riippuen muutaman sadan mikrofaradin kondensaattoreilla. Virtalähteen isot, millifaradiluokan kondensaattorit tulisi sijoittaa tasasuuntausdiodien vierelle (tai muuten lähelle virransyöttöä) jotta diodien kytkentäpörinä ja -virtasilmukka ei pääsisi vahvistinlevyn lähelle.
 +
 +Mikäli vahvistin alkaa värähdellä kun siihen kytketään kuorma, on syytä harkita kuormitukseen liittyviä kytkentöjä. Monissa vahvistimissa on ulostulon ja vahvistinpiirin maan välissä nk. zobel-verkko,​ jossa on sarjaankytkettynä n. 1-3 ohmin 1/2-1W vastus ja n. 100nF polyesterikondensaattori. Kapasitiivisen kuorman reaktanssin erottamiseen käytetään yleensä n. 5-20uH ilmasydämistä kelaa ja 5-15 ohmin 1/2-3W vastusta rinnakkain. Monessa valmiissa laitteessa käämi on koaksiaalisesti vastuksen ympärillä,​ n. 10-15 kierrosta paksua kuparilankaa n. 8mm halkaisijalla.
  
  • ohjeita/ic-audiopaeaetevahvistin.txt
  • Viimeksi muutettu: 2009/10/24 14:05
  • (ulkoinen muokkaus)